Το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα άτομα με σωματική αναπηρία εκδηλώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Υδροναύτες» δημιουργώντας τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑΜΕΑ. Στα πλαίσια αυτού του τμήματος διοργανώνονται επιμορφωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που αφορούν τους αυτοδύτες που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή ως εκπαιδευτές ή συνοδοί ΑΜΕΑ, ενημέρωση μέσω αρθρογραφίας για την συγκεκριμένη μορφή κατάδυσης και εκδηλώσεις με καταδυτικές δραστηριότητες, που θα απευθύνονται στα άτομα με σωματική αναπηρία που υπό προϋποθέσεις θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της αυτόνομης κατάδυσης.
Δεν είναι όμως και η μόνη δράση που αναλαμβάνει η οργάνωση αυτή. Οι Υδροναύτες έχουν αναλάβει εθελοντικούς υποβρύχιους καθαρισμούς στο Καλοπήγαδο Κερατέας, το Λιμένα Λαυρίου, την παραλία Γλυφάδας, το Πευκί (Β. Εύβοια), το Παλαιό Φάληρο και τη Σύρο. Πρόκειται να γίνουν και άλλοι υποβρύχιοι καθαρισμοί σύντομα στο Φάληρο (για 2η φορά) και στη λίμνη του πάρκου Αντ. Τρίτση. Οι δράσεις αυτές σταδιακά αυξάνονται καθώς το έργο της εταιρείας ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι οι Υδροναύτες.
Ένας νέος, πρωτότυπος και διαφορετικό φορέας με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι οι Υδροναύτες. Διαθέτουν απολύτως ξεκάθαρους στόχους, που βασίζονται στην εθελοντική διάθεση των μελών, για συμμετοχή σε οργανωμένες οικολογικές δράσεις, και δραστηριότητες που ωφελούν την κοινωνία γενικότερα. Όπως φανερώνει και το όνομα επικεντρώνονται σε οικολογικές δράσεις σχετικές με το υδάτινο περιβάλλον και τον υποβρύχιο κόσμο. Αντίθετα δεν πρόκειται για μια ψυχαγωγική λέσχη καταδύσεων και εξερεύνησης του βυθού ή μια ένωση ανθρώπων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Στόχος της οργάνωσης είναι να ενώσει όλους όσους πιστεύουν πως η κατάδυση περιλαμβάνει πολύπλευρες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν. Μέσω των καταδύσεων προσφέρεται πολύ σημαντικό εθελοντικό έργο στην προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Ελλάδος, αλλά και σε δράσεις που μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία. Η προσπάθεια ανάδειξης αυτής της πλευράς των καταδύσεων γίνεται μέσω εκδηλώσεων και δράσεων.
Από τον ίδιο το φορέα προβλέπεται η λειτουργία ομάδων εργασίας. Κάποιες από αυτές είναι: Ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας και βήματος συζητήσεων, περιβαλλοντικών δράσεων, διαχείρισης του Ελληνικού Καταδυτικού Ραδιοφώνου, αρθογραφίας, στοχευόμενων καταδύσεων, τμήμα τεχνικής κατάδυσης κ.α. Κάθε ομάδα στελεχώνεται από άτομα που έχουν την όρεξη και τις δυνατότητες να την αναπτύξουν, ως ανεξάρτητο κομμάτι των Υδροναυτών και έχει δημιουργήσει τους δικούς της κανονισμούς και τρόπους λειτουργίας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη απόδοση της.
Σύμφωνα με την εταιρεία για να γίνει κάποιος «Υδροναύτης», το μόνο που απαιτείται, είναι να υπάρχει καλή διάθεση και κρίση, ανοιχτό μυαλό και όρεξη για να «δουλέψει» αρμονικά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη. Οι Υδροναύτες αναζητούν μέλη, καθώς πρόκειται για έναν αρκετά νέο φορέα (2010) ενώ σημαντικό είναι πως η εταιρεία βασίζεται στα ίδια τα μέλη και στην διάθεση τους για εθελοντική και ανιδιοτελή συμμετοχή. Για τη συμμετοχή κάποιου δεν απαιτείται καν να είναι αυτοδύτης, να έχει εξειδικευμένες γνώσεις ή κάτι το ιδιαίτερο. Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει και κανενός είδους χρηματική συνδρομή για την εγγραφή των μελών.
Για τους πόρους των Υδροναυτών υπεύθυνοι είναι οι εταίροι και οι εισφορές τους ενώ δεν λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότησηαπό κανέναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Επίσης η ίδια η οργάνωση διαθέτει κάποια προϊόντα με το επίσημο λογότυπο με τα οποία μπορεί κανείς να ενισχύσει την εταιρεία. Αυτά είναι εγχειρίδιο εξοπλισμού τεχνικής κατάδυσης (το πρώτο στην Ελληνική γλώσσα) και είδη ρουχισμού (jacket, μπλούζες, καπέλα). Ένας ακόμη τρόπος εισφοράς για την εταιρεία αυτή είναι με τη μορφή δωρεάς ή χορηγίας από ανεξάρτητα άτομα και φορείς.