Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»

ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η εξώπορτα βλέπει απ' ευθείας στον πολυσύχναστο δρόμο. Αυλή δεν υπάρχει -ούτε προστατευτικά κάγκελα.
Το νέο σχολείο βρίσκεται πολύ κοντά στο παλαιό Το νέο σχολείο βρίσκεται πολύ κοντά στο παλαιό Τα 35 παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Προσαρμογής ΑμεΑ Αργυρούπολης «Ο Καλός Σαμαρείτης» κατεβαίνουν από τα λεωφορεία στο κράσπεδο, με τους συνοδούς τους να επιτελούν χρέη τροχονόμου.
Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο θυμίζει περισσότερο γραφείο δημόσιας υπηρεσίας παρά χώρο ανάπτυξης ερεθισμάτων ατόμων με εγκεφαλικές παθήσεις. Και ίσως αυτή η εικόνα να μην έκανε τόση εντύπωση -δεδομένου ότι ο πέλεκυς του Μνημονίου έπεσε βαρύς πάνω στις κρατικές επιχορηγήσεις στα ιδρύματα ειδικής αγωγής- αν πολύ κοντά σ' αυτό το κτίσμα δεν βρισκόταν το ολοκαίνουργιο κτήριο -το «Ειδικό Σχολείο Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ-Ο Καλός Σαμαρείτης»-, το οποίο παραμένει ημιτελές ελέω... μπερδέματος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Διαμάχη δήμου-ΟΣΚ
Απ' τη μία ο εργολάβος, που δεν έχει λάβει όλο το ποσό της αμοιβής του, κι απ' την άλλη ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού που «ερίζουν» για το ποιος οφείλει να το καταβάλει. Την ίδια ώρα το Κέντρο εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο ύψους 2.500 ευρώ για τον παλιό και καθόλου λειτουργικό χώρο όπου στεγάζεται εδώ και χρόνια.
Το νέο σχολείο, που προβλέπεται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 ΑμεΑ, άρχισε να υλοποιείται το 2006 -σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αργυρούπολης και ΟΣΚ υπογράφηκε το 2004. Ανεγέρθηκε, μάλιστα, σε οικόπεδο 9.000 τ.μ. που παραχώρησε ο δήμος και περιλαμβάνει διδακτήρια, ειδικές αίθουσες και βοηθητικούς χώρους άνω των 2.000 τ.μ.
Οι εργασίες ολοκλήρωσής του έχουν διακοπεί εδώ και μήνες, διότι μια υπέρβαση στον αρχικό προϋπολογισμό δημιούργησε δυστοκίες στην αποπληρωμή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να προχωρήσει σε παύση εργασιών.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ροϊδή Γεωργακάκη, η καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου οφείλεται αποκλειστικά στον ΟΣΚ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στην εκταμίευση όλου του ποσού που είχε εγκρίνει για την ανέγερση του κτηρίου.
«Ο δήμος έχει υπάρξει συνεπής στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για την εκπόνηση της μελέτης, την προκήρυξη του διαγωνισμού και την επίβλεψη των έργων», λέει χαρακτηριστικά.
Απ' την πλευρά του ΟΣΚ, πάντως, μεγάλο μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην επιβάρυνση του αρχικού προϋπολογισμού λόγω εντοπισμού αρχαίων στο σημείο του έργου. Οπως αναφέρει πηγή του Οργανισμού, «είναι μπερδεμένη η κατάσταση, μιας και το ποσό που υπολείπεται οφείλει να το πληρώσει ο δήμος».
Σχεδόν έτοιμο
«Το σχολείο είναι έτοιμο κατά 95%, ωστόσο παραμένει εν αχρησία διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να συνεννοηθεί», αναφέρει με απογοήτευση ο αντιπρόεδρος του «Καλού Σαμαρείτη», Ζαχαρίας Πρατσίνης.
«Ας δοθούν διαβεβαιώσεις στον εργολάβο ότι θα λάβει τα χρήματά του, ώστε να προχωρήσει στην αποπεράτωση του σχολείου».
«Ο υπάρχων χώρος είναι ακατάλληλος από κάθε άποψη. Πρέπει άμεσα να γίνει η μεταφορά στο νέο κτήριο, όπου τα παιδιά θα λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται», λέει υπάλληλος του Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου