Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Kiteboarding, τώρα και για ΑμΕΑ


Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Λέγεται kiteboarding –είναι σαν να πετάς χαρταετό κάνοντας συγχρόνως σερφ– και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, μαζί με τον χαρταετό! Το ασυνήθιστο αυτό σπορ σκέφθηκαν μέλη κοινωφελούς ιδρύματος να τροποποιήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν κι εκείνοι που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, αλλά ακόμα και νέοι σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικά για τους τελευταίους, τους διδάσκουν την τεχνική ώστε να την διδάσκουν κι εκείνοι με τη σειρά τους κι έτσι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.
Στην Ελλάδα, προγραμματίζονται το φθινόπωρο τέσσερις εκδηλώσεις περαιτέρω γνωριμίας με το kiteboarding για ΑμEΑ (9 και 10/9 Πάτρα, 17 και 18/9 Κρήτη, 1 και 2/10 Θεσσαλονίκη, 8/10 Αθήνα), έπειτα από την πρώτη που έγινε μέσα στο καλοκαίρι στην παραλία της Βραυρώνας, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό της. Οι περιοχές επελέγησαν με κριτήρια την εύκολη προσβασιμότητα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Διοργανωτής, το Global Kiter Foundation (Αλκιμάχου 12, όπισθεν Μιχαλακοπούλου), τηλ. 213-00.50.247) και εμπνευστής, η κ. Σαντρίν Ρούσσου - Βέρνερ. Παιδί Γάλλου και Ελληνογαλλίδας, η Σαντρίν ήρθε στην Ελλάδα γύρω στα δώδεκα, τελείωσε το σχολείο εδώ, σπούδασε στη Γαλλία και ασχολήθηκε κοντά μία δεκαετία με την οργάνωση του σπορ στον Αγ. Δομίνικο, όπου «μπορεί να υπάρχουν άτομα με ταλέντο, αλλά με μεγάλη οικονομική στενότητα», όπως εξηγεί.
Το νεοσύστατο Ιδρυμα, που μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής, αξιοποιεί στο έπακρον το Ιντερνετ (www. globalkiter. com) και τα social media (Facebook: globalkiter, Twitter: joe_kiter) για να δικτυωθεί, αλλά και την... παραδοσιακή, διά ζώσης, προσέγγιση. «Μέσα στο καλοκαίρι, βρισκόμουν σε μια παραλία. Πλησίασα και μίλησα σε έναν κύριο που είδα να κάθεται σε αμαξίδιο. Του εξήγησα τι κάνουμε και δέχθηκε να συμμετάσχει».
Με αντίστοιχους τρόπους συγκεντρώθηκαν περί τα 12 άτομα για την Πάτρα. «Σκοπός μας δεν είναι να προωθήσουμε το άθλημα, αλλά να δημιουργούνται ευκαιρίες για τα ΑμΕΑ σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που περιλαμβάνει κάθε δράση μας», συνεχίζει. Τις δράσεις τους στηρίζουν κατά τόπους φαν του kiteboarding, με τους οποίους έρχονται σε επικοινωνία και μπορούν να συνδράμουν εθελοντικά.
Οι πόροι του Global Kiter Foundation προέρχονται μόνο από δωρεές. «Προς το παρόν, έχουν συνεισφέρει φίλοι και γνωστοί», λέει η Σαντρίν, γνωρίζοντας ότι το εγχείρημά τους πραγματοποιείται σε εποχή κρίσης. Ωστόσο, και το ελάχιστο βοηθάει. Συνολικά 50 ευρώ αρκούν για να μάθει ένας κινητικά ανάπηρος kiteboarding, ενώ 250 ευρώ είναι αρκετά για να μάθει ένα άτομο την τέχνη για να βιοπορίζεται.

Αδικία σε βάρος στρατιωτικών με πολύτεκνες οικογένειες και ΑΜεΑ

Αδικία σε βάρος στρατιωτικών με πολύτεκνες οικογένειες και ΑΜεΑ
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με βάση την Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» (ΦΕΚ 1139/Β/2011), φρόντισε να ευεργετήσει τις οικογένειας των στρατιωτικών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δηλαδή τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ΑΜεΑ. Σκοπός της Υπουργικής Απόφασης είναι να εξασφαλιστούν οι εν λόγω οικογένειες, που εκ της φύσεως τους, αντιμετωπίζουν οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δίδοντας σε αυτές την δυνατότητα να στεγάζονται, κατά προτεραιότητα, στα οικήματα της υπηρεσίας τους.
Η Πολεμική Αεροπορία έχοντας επιδείξει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη κοινωνική πολιτική προς τα στελέχη της, είχε θεσπίσει σχετικό κανονισμό για την στέγαση των εν λόγω οικογενειών σε οικήματα που διαθέτει σε διάφορες μονάδες της ΟΣΕΑΑΥ. Έτσι πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με ΑΜΕΑ στεγάζονταν επ’ αόριστο, ενώ οι τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες μέχρι τρία χρόνια.
Παρόλα αυτά, η Πολεμική Αεροπορία, στα πλαίσια της υλοποίησης της προαναφερομένης Υπουργικής Απόφασης, επεξεργάζεται ένα νέο κανονισμό, στον οποίο αντί να πριμοδοτήσει με περισσότερα ευεργετήματα τις ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες, προτείνει τον περιορισμό των ευεργετημάτων ως εξής: Δίδει στις πολύτεκνες οικογένειες μόνο πέντε έτη στέγασης και στις τρίτεκνες, μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜεΑ τρία έτη. Μάλιστα, ο υπολογισμός των ετών θα γίνεται αναδρομικά και όχι από την ημερομηνία τροποποίησης του κανονισμού.
Η παραπάνω άσχημη εξέλιξη έχει δημιουργήσει πραγματική αναστάτωση στις θιγόμενες οικογένειες, που ερχόμενες από τις θερινές διακοπές, έχουν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή πιθανότητα έξωσης από την κατοικία τους. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας οι πολυμελείς οικογένειες των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ο προαναφερόμενος σχεδιασμός τους αφήνει τελείως εκτεθειμένους, πράγμα που έχει καταρρακώσει την ψυχολογική τους κατάσταση.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ενισχύει την ψυχολογία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια της χώρας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Για ποιο λόγο ο σχεδιασμός του νέου κανονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για την στέγαση των στελεχών, μειώνει τα ευεργετήματα που ίσχυαν για τις ευπαθείς κοινωνικά οικογένειες των πολυτέκνων και των ΑΜεΑ;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να φροντίσει έτσι ώστε να ενισχυθούν τα ευεργετήματα, όσον αφορά τη στέγαση, των ευπαθών κοινωνικά οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να δίδεται και στις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες η επ’ αόριστο στέγαση;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης
 

Περαιτέρω μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα των ΑμεΑ

Ζητά η Συνομοσπονδία από τον Υπ. Περιβάλλοντος


Τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που αφορούν στον κοινωνικό συντελεστή για τα αυθαίρετα των ατόμων με αναπηρία, ζητά με επείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι το υπουργείο αφενός έλαβε υπόψη του την πρόταση της ΕΣΑμεΑ για τη μείωση στο 50% των προστίμων των ατόμων με αναπηρία που έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο κτίσμα, αφετέρου δεν έλαβε υπόψη ότι το χαμηλό εισοδηματικό όριο που καθορίστηκε στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση, ήτοι για ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ, είναι αναντίστοιχο με τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές και δεν συνάδουν με την πραγματική οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Εν κατακλείδι δεν λήφθηκε υπόψη στα προαπαιτούμενα της ανωτέρω ευνοϊκής ρύθμισης το αυξημένο κόστος διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που πηγάζει από την ίδια την αναπηρία. Η Συνομοσπονδία ζητά να επανακαθοριστεί το εισοδηματικό όριο με σημαντική αύξηση ήτοι του ατομικού εισοδήματος έως 24.000 ευρώ και του οικογενειακού εισοδήματος έως 30.000 ευρώ.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΙΚΥ: Πρόγραμμα Erasmus και δικαιολογητικά για άτομα με αναπηρία

Από το Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) δημοσιεύθηκαν ο τρόπος αίτησης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή/ καθηγητή / υπάλληλο ΑΕΙ με αναπηρία για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, καθώς και το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές ή για καθηγητές/προσωπικό ανά μήνα ή ημέρα/εβδομάδα αντίστοιχα ανάλογα με τη χώρα προορισμού, όπως ορίζεται στα παραρτήματα της Σύμβασης Επιχορήγησης για κινητικότητα Erasmus 2011/12.
Η χορήγηση του ποσού αυτού γίνεται κατά την κρίση του Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει, όμως, να βασίζεται σε ιατρικό πιστοποιητικό από δημόσιο φορέα (Νοσοκομείο, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.), το οποίο πρέπει να φυλάσσεται για την περίπτωση ελέγχου από την ΕΜ/Ι.Κ.Υ. Από το ΙΚΥ επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, για εξασφάλιση τόσο του Ιδρύματος αποστολής όσο και της υγείας των μετακινούμενων φοιτητών, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον και πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ERASMUS.
Πέραν αυτού του γενικού μέτρου, που αφορά όλους τους αναπήρους ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, μπορεί να χορηγηθεί ειδική οικονομική ενίσχυση σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που:
  1. η μετακίνησή τους συνεπάγεται ιδιαιτέρως υψηλό κόστος κινητικότητας και
  2. το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως εθνική χρηματοδότηση. Η απόφαση για τη συμπληρωματική αυτή χρηματοδότηση λαμβάνεται από την ΕΜ/ΙΚΥ ύστερα από εξέταση όλων των αιτήσεων που θα κατατεθούν σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό κεφάλαια.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τα Ιδρύματα προς την ΕΜ είναι η 7η Οκτωβρίου 2011. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ιδρυμάτων και δεν γίνονται δεκτές μεμονωμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος του Ιδρύματος πρέπει, καταρχήν, να έχει επίσημα αναγνωρισμένη αναπηρία. Θα συμπληρώσει την επισυναπτόμενη αίτηση περιγράφοντας την αναπηρία του.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ιατρικό πιστοποιητικό (πρωτότυπο και όχι παλαιότερο των 3 μηνών) και κάθε άλλη απαραίτητη αντικειμενική απόδειξη από τα οποία πρέπει να προκύπτει:
  • ο βαθμός αναπηρίας και
  • η δυσκολία που αυτή προκαλεί στην κινητικότητα του φοιτητή/καθηγητή/υπαλλήλου και τις συγκεκριμένες συμπληρωματικές απαιτήσεις που προκαλεί.
Για το λόγο αυτό, επίσης, η αίτηση πρέπει να περιγράφει αναλυτικά την κάθε ατομική περίπτωση και να περιλαμβάνει λεπτομερή οικονομική ανάλυση των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται ως επιπλέον ανάγκες:
  • Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή)
  • Ειδική μεταφορά από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή την επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό
  • Στέγαση (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο) Βοηθό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας
  • Φροντιστή ασθενούς
  • Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για να κρατάει σημειώσεις, κ.λ.π.)
  • Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικό ιατρικό έλεγχο στη χώρα υποδοχής)
  • Ειδικό διδακτικό υλικό (μπράιγ, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση διαλέξεων κ.λ.π.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι προσκόμιζαν πιστοποιητικά περί του βαθμού και της σοβαρότητας της αναπηρίας τους, χωρίς να υπάρχει ανάλυση της δυσκολίας που προκαλείται στην κινητικότητα του αιτούντος και στις προκύπτουσες ειδικές απαιτήσεις, με συνέπεια καθυστερήσεις και ψυχολογική επιβάρυνση των αιτούντων.
Τα Ιδρύματα αποστολής πρέπει να μεριμνούν ώστε οι αιτήσεις να φθάνουν στην ΕΜ πλήρεις. Με άλλα λόγια, το ιατρικό πιστοποιητικό δεν αρκεί να πιστοποιεί ότι ο φοιτητής πάσχει π.χ. από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και τη δυσκολία που αυτό δημιουργεί για τη μετακίνηση ERASMUS (π.χ. ανάγκη συνοδού, ειδικής ιατρικής παρακολούθησης, κ.λ.π.). Οι αιτούντες πρέπει να δώσουν πλήρεις λεπτομέρειες κάθε άλλης οικονομικής ενίσχυσης ή ενίσχυσης σε είδος που λαμβάνουν εκτός από την ενίσχυση ERASMUS (π.χ. φροντιστής ασθενούς) και να εξηγήσουν γιατί δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου σπουδών.
Όπως προκύπτει και από την επισυναπτόμενη φόρμα οικονομικής ανάλυσης των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων, πρέπει να γίνει εκτίμηση του συμπληρωματικού ποσού που απαιτείται. Τα Ιδρύματα πρέπει, επίσης, να επισυνάψουν βεβαίωση ότι το Ίδρυμα Υποδοχής γνωρίζει ότι ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος είναι ανάπηρος και ότι έχει πιστοποιήσει ότι μπορεί να παράσχει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και υποστήριξη καθώς και ότι τα κτίρια, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες ή τα γραφεία της επιχείρησης είναι προσβάσιμα από το φοιτητή/καθηγητή/υπάλληλο με αναπηρία.
Η ικανοποίηση κάθε αίτησης δεν είναι αυτόματη, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί η ΕΜ, σε συνάρτηση με το προοριζόμενο για τον σκοπό αυτό κεφάλαιο, το οποίο είναι περιορισμένο. Εφιστούμε στην προσοχή σας στο γεγονός ότι, ακόμη και εάν μία αίτηση γίνει δεκτή, ενδέχεται η χρηματοδότηση που θα εγκριθεί να είναι πολύ μικρότερη από την αιτηθείσα, διότι το διαθέσιμο κεφάλαιο είναι συγκεκριμένο και ο αριθμός των αιτήσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί. Σε περίπτωση που εγκριθεί μία αίτηση, ο δικαιούχος θα υπογράψει ειδική σύμβαση με το Ίδρυμά προέλευσης, πλέον αυτής που θα υπογραφεί για τη μετακίνηση ERASMUS και κατά την επιστροφή, θα πρέπει να υποβάλει οικονομικό απολογισμό για την εγκριθείσα επιπλέον χρηματοδότηση. Όλες οι δαπάνες πρέπει να καλύπτονται από παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Σε περίπτωση που οι πραγματικές επιλέξιμες δαπάνες είναι λιγότερες από την εγκριθείσα χρηματοδότηση, θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς.

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ

Έντεκα άτομα με ειδικές ανάγκες απέλυσε ο δήμος της Ρόδου από την πρώην Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου, σημερινό τμήμα στο ενιαίο δήμο αφήνοντας τους μάλιστα απλήρωτους για τους τελευταίους επτά μήνες εργασίας τους.
Την καταγγελία έκανε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά», Μαριάννα Κολώνα, αναφέροντας πως «η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με μεγάλη επιπολαιότητα τα προβλήματα».
Μάλιστα πρότεινε στους αντιδημάρχους του νησιού θα δώσουν τον ένα μισθό τους προκειμένου να πληρώσουν τους ανθρώπους αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης