Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Kiteboarding, τώρα και για ΑμΕΑ


Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Λέγεται kiteboarding –είναι σαν να πετάς χαρταετό κάνοντας συγχρόνως σερφ– και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, μαζί με τον χαρταετό! Το ασυνήθιστο αυτό σπορ σκέφθηκαν μέλη κοινωφελούς ιδρύματος να τροποποιήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν κι εκείνοι που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, αλλά ακόμα και νέοι σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικά για τους τελευταίους, τους διδάσκουν την τεχνική ώστε να την διδάσκουν κι εκείνοι με τη σειρά τους κι έτσι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.
Στην Ελλάδα, προγραμματίζονται το φθινόπωρο τέσσερις εκδηλώσεις περαιτέρω γνωριμίας με το kiteboarding για ΑμEΑ (9 και 10/9 Πάτρα, 17 και 18/9 Κρήτη, 1 και 2/10 Θεσσαλονίκη, 8/10 Αθήνα), έπειτα από την πρώτη που έγινε μέσα στο καλοκαίρι στην παραλία της Βραυρώνας, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό της. Οι περιοχές επελέγησαν με κριτήρια την εύκολη προσβασιμότητα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Διοργανωτής, το Global Kiter Foundation (Αλκιμάχου 12, όπισθεν Μιχαλακοπούλου), τηλ. 213-00.50.247) και εμπνευστής, η κ. Σαντρίν Ρούσσου - Βέρνερ. Παιδί Γάλλου και Ελληνογαλλίδας, η Σαντρίν ήρθε στην Ελλάδα γύρω στα δώδεκα, τελείωσε το σχολείο εδώ, σπούδασε στη Γαλλία και ασχολήθηκε κοντά μία δεκαετία με την οργάνωση του σπορ στον Αγ. Δομίνικο, όπου «μπορεί να υπάρχουν άτομα με ταλέντο, αλλά με μεγάλη οικονομική στενότητα», όπως εξηγεί.
Το νεοσύστατο Ιδρυμα, που μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής, αξιοποιεί στο έπακρον το Ιντερνετ (www. globalkiter. com) και τα social media (Facebook: globalkiter, Twitter: joe_kiter) για να δικτυωθεί, αλλά και την... παραδοσιακή, διά ζώσης, προσέγγιση. «Μέσα στο καλοκαίρι, βρισκόμουν σε μια παραλία. Πλησίασα και μίλησα σε έναν κύριο που είδα να κάθεται σε αμαξίδιο. Του εξήγησα τι κάνουμε και δέχθηκε να συμμετάσχει».
Με αντίστοιχους τρόπους συγκεντρώθηκαν περί τα 12 άτομα για την Πάτρα. «Σκοπός μας δεν είναι να προωθήσουμε το άθλημα, αλλά να δημιουργούνται ευκαιρίες για τα ΑμΕΑ σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που περιλαμβάνει κάθε δράση μας», συνεχίζει. Τις δράσεις τους στηρίζουν κατά τόπους φαν του kiteboarding, με τους οποίους έρχονται σε επικοινωνία και μπορούν να συνδράμουν εθελοντικά.
Οι πόροι του Global Kiter Foundation προέρχονται μόνο από δωρεές. «Προς το παρόν, έχουν συνεισφέρει φίλοι και γνωστοί», λέει η Σαντρίν, γνωρίζοντας ότι το εγχείρημά τους πραγματοποιείται σε εποχή κρίσης. Ωστόσο, και το ελάχιστο βοηθάει. Συνολικά 50 ευρώ αρκούν για να μάθει ένας κινητικά ανάπηρος kiteboarding, ενώ 250 ευρώ είναι αρκετά για να μάθει ένα άτομο την τέχνη για να βιοπορίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου