Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Διακρατική ημερίδα για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Κανένας φραγμός ανάμεσα στην αναπηρία και τη ζωή!


Την ανάγκη να υπάρξει κοινός αγώνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατοχύρωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά το χαιρετισμό του στη διακρατική ημερίδα που οργάνωσε σήμερα το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου με θέμα τις δράσεις για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «GENTI» και φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Υπηρεσίας ΑμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στον ιδιόκτητο χώρο στη Δημοτική Ενότητα Συκεών. Συμμετείχαν εκπρόσωποι εταίρων του δήμου στην υλοποίηση του προγράμματος, και συγκεκριμένα στελέχη αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από την Ιταλία και την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος της πόλης Νουόρο της Σαρδηνίας Μάριο Ανγκιόι, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις όπου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αναπτύσσει πρωτοποριακές δράσεις υπέρ των ΑμεΑ.



Κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων των ΑμεΑ

«Η δύσκολη αυτή περίοδος της οικονομικής κρίσης και ύφεσης που βιώνει η χώρα μας, και γενικότερα η ευρωπαϊκή οικογένεια, μας θέτει προ των ευθυνών μας να αγωνιστούμε παρά τα προβλήματα, ώστε να μη συρρικνωθούν, αλλά αντιθέτως να διευρυνθούν και να αναπτυχθούν οι δράσεις, οι δομές και οι υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχουμε την πεποίθηση και την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό, θα συμβάλλουμε ενεργά στη συνδιαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής και ενός συγκεκριμένου πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέσα από ένα ευρύτερο ανθρώπινο δίκτυο δομών και στελεχών, θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Σ.Δανιηλίδης.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης-Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τα θετικά αποτελέσματα αυτής της δημιουργικής συνεργασίας και την αισιοδοξία του για τη συνέχειά της και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όπως σημείωσε «η μεταφορά τεχνογνωσίας, η υλοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων και η ανταλλαγή εμπειριών, αποτελεί ένα πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για την ουσιαστική υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».



«Γειτονιά των επαγγελμάτων»

Τη βεβαιότητά του ότι η σύγκριση των δράσεων και η ανταλλαγή εμπειριών είναι «θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της διαδρομής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο κοινό σύνολο και την αγορά εργασίας» εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Νουόρο Μ.Ανγκιόι, μεταφέροντας στους μετέχοντες δεδομένα και εικόνες από την ιταλική πραγματικότητα.

Όπως ανέφερε, στο Νουόρο της Σαρδηνίας, μια πόλη περίπου 40.000 κατοίκων, λειτουργεί σε μια έκταση 2.000 τ.μ. η «Γειτονιά των Επαγγελμάτων», όπου τα άτομα με ειδική αναπηρία καταρτίζονται επαγγελματικά για την ομαλή τους ένταξη στην αγορά εργασίας. «Είναι ένα είδος σχολείου που λειτουργεί σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις», εξήγησε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η «δημόσια διοίκηση δε μπορεί από μόνη της να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». «Απαιτείται μια κοινή δράση στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν οι φορείς, οι σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ Χρήστος Λάλος αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μάρω Βασσάρα παρουσίασε αναλυτικά τις δομές και τις υπηρεσίες που λειτουργούν στο δήμο, με έμφαση στο ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, όπου δεκάδες νέοι και νέες απασχολούνται δημιουργικά ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, και συγκεκριμένα στο πλυντήριο-στεγνωτήριο, το εργαστήρι χειροτεχνικών κατασκευών και το τμήμα ανακύκλωσης χαρτιού.


Κανένας φραγμός…

Στη διάρκεια της ημερίδας, οι εταίροι του προγράμματος από την Ιταλία και την Τουρκία παρουσίασαν αναλυτικά τις δικές τους πρακτικές και στρατηγικές για την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ στις χώρες τους. Ως κεντρικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί το γεγονός πως όλοι οι συνεργαζόμενοι κρατικοί ή αυτοδιοικητικοί φορείς, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία, προσανατολίζονται και εστιάζουν στη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Στόχος είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η απρόσκοπτη ένταξη των ΑμεΑ στην επαγγελματική αγορά, ανάλογα με τις ικανότητες και δεξιότητές τους.

Βασικό μήνυμα για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από την κοινωνία ότι δεν υπάρχει, και δεν πρέπει να υπάρχει, κανένας φραγμός ανάμεσα στην αναπηρία και τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου