Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Επιχειρήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες

Αυτοοργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλέγγυο εμπόριο αποτελούν τα συστατικά οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη προσφύγων, απεξαρτημένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, αστέγων και γενικότερα ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες, κοινωνικά, ομάδες. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι, αναμένουν με ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης "κοινωνικών επιχειρήσεων" από τουλάχιστον 7 μέλη, από τα οποία το 60% θα είναι εργαζόμενοι "ευπαθών" ομάδων του πληθυσμού, που αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης που προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε άτομα με νοητική υστέρηση, αποτελεί η υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Συκεών, που είναι πρωτοπόρος στις δράσεις του στην ειδική αγωγή, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει δύο εργασιακές μονάδες, το εργαστήριο ανακύκλωσης και χειροτεχνικών κατασκευών και το πλυντήριο-σιδερωτήριο, όπου απασχολούνται άτομα με νοητική υστέρηση.

"Στο πλυντήριο εργάζονται 13 ΑΜΕΑ και δύο εκπαιδεύτριες και πελάτες μας είναι κομμωτήρια, ταβέρνες, αθλητικοί σύλλογοι, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αλλά και πολλοί γείτονες, που εκτιμούν ιδιαίτερα τη δουλειά μας και μας επέλεξαν, λόγω της ποιότητας και των ανταγωνιστικών τιμών", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της μονάδας, Στέλλα Βόβουρα.

Κυρίαρχο ζήτημα βέβαια αποτελεί η μεγαλύτερη αυτονόμηση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, με μαθήματα αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς, συνεργασίας και συνέπειας ως προς το ωράριο.

"Το πλυντήριο πλέον έχει τζίρο περίπου 25.000 ευρώ ετησίως και καταφέρνει να εξασφαλίζει ένα μικροεισόδημα στα άτομα που απασχολεί", προσθέτει η κ.Βόβουρα.

Στο εργαστήριο χειροτεχνίας ,που συστεγάζεται με το πλυντήριο, σε ακίνητο επί της Ν. Παρασκευά, εργάζονται 16 άτομα, τα οποία κατασκευάζουν ευχετήριες κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί, εποχιακά είδη, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά καθώς επίσης εικόνες, γλάστρες και άλλα πήλινα διακοσμητικά. Τα προϊόντα διατίθενται τόσο σε χονδρική όσο και σε λιανική πώληση.

"Θέλουμε το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας να το 'τεντώσουμε' και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νεάπολη, με ιδίους πόρους, μαζί με οικονομική ενίσχυση από ευρωπαϊκά προγράμματα", σημειώνει ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου