Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τμήμα για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες στη Θεσσαλονίκη

Μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ανοίγει η «Μέριμνα Παιδιού», δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.
Πρόκειται για ένα τμήμα με 10 παιδιά, 2-5 χρόνων, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο βρεφονηπιακό σταθμό, η στέγη του οποίου βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης.
Η επιστημονική εποπτεία θα εξασφαλίζεται χάρη στη συνεργασία με μια συμβουλευτική επιτροπή παιδοψυχιάτρων (Λ. Αθανασοπούλου, Μ. Φαϊτάκης, Ι. Καραγιαννάκη) και την ενεργό παρουσία ειδικών της ψυχικής υγείας του παιδιού (ψυχολόγος, απασχολησιοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια). Ο συντονισμός θα γίνεται από τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Γ. Αμπατζόγλου.
Η ιδέα για τη λειτουργία του προήλθε, όταν στον παιδικό σταθμό της Μέριμνας, στους Νέους Επιβάτες, προσήλθαν δίδυμα με αυτισμό και οι παιδαγωγοί προσπάθησαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν για την καλύτερη ανάπτυξή τους.
Στο τμήμα με τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο Δεκέμβριο, θα απασχολούνται σε καθημερινή βάση δύο ειδικοί παιδαγωγοί, καθώς και παιδοψυχίατροι, λογοθεραπεύτρια κι εργοθεραπεύτρια.

Η «Μέριμνα Παιδιού» ιδρύθηκε το 1921 από μία ομάδα εθελοντριών κυριών, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε άπορα παιδιά και την προστασία της υγείας τους. Η Μέριμνα δημιούργησε παιδικές κατασκηνώσεις, συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, ετοιμάζοντας
καθημερινά συσσίτιο για 300 παιδιά και ίδρυσε τη μοναδική «Παιδιατρική Κλινική», στη Β. Ελλάδα με 50 κλίνες και πλήρη εξοπλισμό, η οποία λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1978 και τελικά κατεδαφίστηκε.
Η λειτουργία της Μέριμνας συνεχίστηκε, με τη δημιουργία τριών βρεφονηπιακών σταθμών και τη λειτουργία σύγχρονων εξωτερικών ιατρείων, όπου εξετάζονταν δωρεάν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Οι σταθμοί αυτοί ανεγέρθηκαν με την αρωγή ευεργετών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας
Σήμερα, η «Μέριμνα Παιδιού» λειτουργεί τους τρεις αυτούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχοντας εγγεγραμμένα τη φετινή χρονιά 397 παιδιά και απασχολώντας 70 άτομα ειδικευμένο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου