Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Για κοίτα με στα μάτια!

της Μαρίας Ορφανίδου

Πριν από λίγες μέρες, ήταν η "μέρα για τα άτομα με αναπηρία". Δε μπορώ να πω ότι συμπαθώ ιδιαίτερα την καθιέρωση "Ημέρας" για διάφορα θέματα υγείας και κοινωνικής ευαισθησίας, διότι, ευαίσθητοι θα έπρεπε να είμαστε 365 μέρες το χρόνο, κι όχι μία, αλλά, ας θεωρήσουμε ότι οι μέρες αυτές, είναι η υπενθύμιση κι η ευκαιρία για κάποιες εκδηλώσεις.

Έτυχε να έχω δουλειές στο κέντρο, οπότε βρέθηκα μπροστά σε μια ομάδα ανθρώπων που "έκλεισε", για λίγο, το δρόμο μπροστά στο Σύνταγμα. Η φίλη που με συνόδευε, δυσανασχέτησε, για το γεγονός πως "ο καθένας κλείνει το δρόμο, χωρίς να σέβεται τους συμπολίτες του". Συμφωνώ, πως στην Αθήνα αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται και που έχει, μάλλον, ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Και θα δυσανασχετούσα κι εγώ, αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τα άτομα με αναπηρία κι οι δικοί τους άνθρωποι, που διαμαρτύρονταν.

Ας το καλοσκεφτούμε. Εκείνοι, έκλεισαν έναν δρόμο, για μισή ώρα, μία και μοναδική μέρα. Εμείς τους κλείνουμε καθημερινά το δρόμο, και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Στη Νέα Σμύρνη, έφτιαξε κάποια στιγμή ο δήμος, ΚΑΠΟΙΕΣ ράμπες, σε ΚΑΠΟΙΑ πεζοδρόμια, σε ΚΑΠΟΙΑ σημεία της πόλης. Εμείς, καθημερινά, κλείνουμε κι αυτές τις, λίγες, διεξόδους των αναπήρων, με τα παρκαρισμένα αμάξια μας, τις μηχανές μας, τους κάδους σκουπιδιών μας. Τις λιγοστές "διαδρομές" για τυφλούς, τις βρίσκεις να "κυλάνε" κάτω από οχήματα και τραπεζάκια καφετέριας. Όποτε έχω επιχειρήσει να ενημερώσω δημοτική αστυνομία για κάποιες τέτοιες παραβάσεις, δεν έχω καταφέρει, περιέργως, να βρω κανέναν, μα κανέναν, υπεύθυνο! Καμιά απολύτως πρόβλεψη δεν υπάρχει, για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, να ζουν πιο εύκολα, να κινηθούν στον έξω κόσμο, να λειτουργήσουν σε μια καθημερινότητα, να ζήσουν τη ζωντάνια της Πλατείας και τις λιακάδες, που σε αφθονία χαιρόμαστε οι υπόλοιποι.

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι μέρος μιας καμπάνιας στη Γαλλία, για την αφύπνιση του κόσμου για τα δικαιώματα των ανάπηρων . Έγινε με αφορμή μια παλιά διαφήμιση εσωρούχων, με το μοντέλο να λέει "Κοίτα με στα μάτια! Στα μάτια, είπα!!"

Εμείς, αντέχουμε να τους κοιτάμε στα μάτια

πηγή http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=4361

1 σχόλιο:

  1. KΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ *★ 。*
    ˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛..♥ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2011♥
    ˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____ ˛* ˛**★* 。*˛.*.★*
    .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
    *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *.*

    ΑπάντησηΔιαγραφή